Recension: A Way Out

A Way Out är ett fulländat co-op äventyr där vi börjar med att bryta oss ut från ett fängelse men det är bara början på en resa som Josef Fares verkligen utvecklat till något betydligt större.

Josef Fares är tillbaka med ett nytt spel och ännu en gång handlar det om ett co-op äventyr men denna gången med en ännu djupare story samt betydligt mer action är vi hade väntat oss.

Äventyret denna gången kommer att kretsa helt runt Leo och Vincent som är två brottslingar som hamnat i fängelset men som man brukar höra är dom oskyldiga och det är just detta man ska ta reda på, hur oskyldiga är dessa två egentligen. Leo och Vincent bygger upp som ett litet förtroende i fängelset där dom båda är fast beslutna om att dom ska rymma och för att göra detta måste dom samarbeta och hitta rätt verktyg samt rätt väg utan att bli upptäckta allt för tidigt.

När vi väl lyckas ta oss ur fängelset (ingen spolier) så är det egentligen då allting börjar och vi lär känna våra karaktärer allt mer och mer genom tillbakablickar, kommer djupare in i varandras bakgrund och inser sen tillslut att vi är ute efter samma sak, kort och gott hämnd.

Känslan man får i fängelset in i minsta detalj har utvecklarna lyckats göra riktigt bra, eftersom man inte riktigt vet särskilt mycket i början så är det bara att vänja sig vid miljön att man är i ett fängelse där det inte helt oväntat finns möjliga typer av personer, allt från trevliga till dom som vill ta ens liv.

A Way Out har 100 procent fokus på storyn och det är även här vi valt att lägga så mycket energi som möjligt, allt från dialogerna, till röstskådespealarna till olika val man ha att välja på. Dialogerna i A Way Out är ok, men tyvärr inte mer än så. Dialogerna med manuset känns inte naturligt och fastän flera repliker är väldigt passande så får vi inte känslan för att röstskådespelarna kommer in i sina karaktärer som vi hade önskat. Storyn i sig är bra men det känns som att vi känner igen mycket från filmvärlden och det behöver inte vara något dåligt förutom att vi gärna hade velat se lite mer, lite annorlunda och lite mer välpolerade dialoger.

Som vi nämnt tidigare är A Way Out ett co-op spel där man tillsammans med en annan spelare ska hjälpas åt samt bestämma hur olika dialoger samt val ska göras i spelet. Vi valde att spela vår co-op online vilket fungerade riktigt bra, inge lagg, inge fördröjning utan det vara bara för oss att sitta två olika delar av landet och njuta av ett bra spel. Det som är A Way Out lite unikt för att vara co-op är att skärmen delas på mitten, split-screen fastän man sitter online och detta för att man ska kunna följa varandra dialoger samt veta hur man har kommit vid olika moment i spelet. Inte helt oväntat får man vara beredd på att det är en hel del Quick Time Events och detta både som ensam spelare men även där båda spelarna kommer vara beredda att trycka på rätt knappt i rätt tid.

Något som vi blev helt förälskade i hos A Way Out är att det finns en hel del mini-spel lite här och var som man kan utmana varandra i och samla poäng. Det påverkar inte spelet på något sätt mer än att ens egna stolthet växer lite samt en kul detalj att det finns i ett såpass djup co-op äventyr som detta.

Grafikmässigt är A Way Out riktigt snyggt också, detaljer märks tydligt är något utvecklarna lagt fokus på och ibland är det bara så synd att man blir tvungen att springa igenom vissa delar bara för att man blir jagad och spelet är utformat så att man måste det, men vi hade mer än gärna velat stanna till och njuta av dessa detaljer. Miljöerna varierar allt från att vara i ljus fina skogar till att hamna mitt i stan för att sekunden sedan bli jagad av en lönnmördare, yes ni hörde rätt lönnmördare.

Det märks tydligt att utvecklarna har gjort så att A Way Out ska vara såpass lätt när det kommer till kontroller samt hur man spelar det så att även dom som annars inte är vana att spela tv-spel ska kunna ge sig på detta tillsammans med en vän eller partner.

Men för en som är van vid att spela mycket så hade jag mer än gärna velat att A Way Out var lite mer utmanande, att man fick möjligheten till att välja lite fler vägar samt att den ska vara mer som pussel som ska lösas tillsammans med sin kollega. Hela upplägget är väldigt bra gjort och bra tänkt men det är tyvärr långt ifrån utmanande utan det är en story vi tar oss igenom utan några som helst bekymmer.

Omdöme

A Way Out har en intressant story, intressant upplägg när det kommer till co-op. Ett co-op spel som vi gärna vill se mer av och som passar alla egentligen, så länge man har fokus på storyn så är detta helt klart det rätta valet. Tyvärr är spelet väldigt lätt, det är inte utmanande nånstans samt att hela spelet bygger runt Quick Time Events som är en smaksak men enligt mig den lätta vägen ut när man ska skapa spänning i ett spel.

A Way Out är värt att spela igenom  bara för storyn och att göra det med vän gör allting så mycket roligare och mer underhållande. Det ska bli intressant och se vad mer Josef Fares kommer att bjuda oss på inom tvspels-världen då detta verkar bara vara början för honom.

A Way Out
 • 8/10
  Grafik - 8/10
 • 7/10
  Ljud - 7/10
 • 6/10
  Story - 6/10
 • 7/10
  Miljö - 7/10
7/10

Testutrustning

Processor: Intel Core i7-7700k
Grafik: MSI GTX 1080 Ti Gaming X (Vårt test)
RAM: 16 GB DDR4 3200 MHz
SSD: Kingston DC400 1600 GB (Vårt test)
OS: Windows 10 Pro

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du vara med i diskussionen?
Tveka inte att vara med!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


5 + 8 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.