Nokia 9 Pureview kan vara comebacken

Nokia har försökt få sig uppmärksamheten men inte riktigt lyckats, fram tills nu kanske med 9 Pureview med all fokus på kamerorna.

Första intrycket jag får när jag ser Nokia 9 Pureview är att detta är en stilren design, precis som vi vill ha den och att Nokia (eller HMD Global kanske man ska säga) denna gången fått in den senaste tekniken i sin telefon men samtidigt haft fokus på kameran, utan att begära över 10 000 kronor av konsumenterna.

På baksidan av Nokia 9 Pureview hittar vi nu totalt fem kamerasensorer och Nokia har denna gången en lite annorlunda lösning när det kommer till denna kameran. På andra telefoner som har mer än en sensor så brukar det skifta mellan dessa sensorer beroende på hur man ta en bild, om man vill ha zooma extra mycket så ändras det till telefoto sensorn m.m.

Nokia har istället valt att använda alla fem sensorerna samtidigt där samtliga är på 12 MP men endast två av dessa tar kort i färg medan dom tre andra i monokrom. När vi som användare tar en bild så tar telefonen egentligen betydligt flera bilder, detta gör den för att sedan med hjälp av en ny bildprocessor i telefonen välja ut dom bästa och sedan sätta samman dessa bilderna för bästa möjliga kvalitet vid till exempel mörka områden eller alldeles för ljusa.

Har man kravet att kunna redigera bilder så går det att spara bilderna i RAW-format direkt i telefonen och förutom det så kommer Nokia 9 Pureview att ha Adobe Lightroom förinstallerat vilket gör redigeringen ännu lättare och bättre.

ModellNokia 9 Pureview
OperativsystemAndroid 9.0 (Pie)
Mått (H x B x D)155 x 75 x 8 millimeter
Vikt172 gram
ProcessorSnapdragon 845
Minne6 GB RAM
Skärm5,99 tum – 1440×2880, P-OLED, 18:9, 538 ppi
Lagring128 GB
KameraBak: 5 x 12 MP, f/1.8, 1/2.9″, 1.25µm
Fram: 20 MP, 1.0µm
Batteri3320 mAh (ej utbytbart)
AnslutningUSB Type-C
NätverkLTE
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth 5.0
NFC
Pris6 490 kronor

Nokia är noga med att poängtera till varför dom valt att köra på Snapdragon 845 istället för nya 855 som dom flesta nya använder, anledningen är ganska enkel. Nokia har optimerat 845 betydligt bättre för telefonens kameraupplevelse vilket dom inte hade kunnat göra med 855 i nuläget.

Förutom att Nokia 9 Pureview har fokus på kamerorna i telefonen så har dom även lyckats få in en fingeravtrycksläsaren under skärmen och denna är optisk och inte som på Galaxy S10. Lite annat som Nokia tryckt in i telefonen är trådlös laddning, telefonen är vattentålig genom IP67-ceritfikat samt att telefonen har stöd för ansiktsupplåsning om man vill det. Det tråkiga dock med telefonen är att man får nöja sig med 128 GB vilket känns lite väl lite med tanke på att man kan spara RAW-filer, hörlursuttaget saknas för den som behöver det och

Överraskande nog kommer Nokia 9 Pureview börja säljas redan i mars och priset kommer hamna på 6 490 kronor.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Var med och diskutera inlägget
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


4 + 4 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.