Artikel: Smart teknik ger hyresvärdar överhanden

Med tillkomsten av smarta enheter i hemmet blir våra hem effektivare, säkrare och bekvämare. Smart teknik kan till exempel vara säkerhetsanordningar, belysning, termostater och mycket annat.

Hemtekniken är lättare än någonsin att installera med ett plug-and-play-format. Hyresvärdar kan enkelt implementera anslutna enheter i sina bostäder för att effektivt hantera egenskaperna, och göra fastigheten mer attraktiv för potentiella hyresgäster.

Produkterna är beroende av wifi. Smart hemteknik blir alltmer sofistikerad, så det är viktigt att ha en bra uppkoppling. Om den är svag i ett visst område finns det en risk att enheterna inte svarar eller fungerar som de ska. Det kan man dock undvika genom att placera enheterna på olika wifi-anslutningar eller på olika frekvenser.

Smarta hem utomlands

När man åker utomlands och bor i semesterboenden från www.interhome.se, så är de oftast utrustade med smarta enheter av många slag. Man bor i fina och moderna lägenheter eller villor bland lokalbefolkningen, och slipper trängas med turisterna på hotell. Automatisk temperaturreglering, smarta lås och rörelsedetektorer är standard på många håll. Det finns ofta underhållningsrum som hemmabio och spelrum med smarta funktioner.

Smarta hem är en del av vår vardag och har varit det länge. Exempel är att kunna släcka alla lampor från sängen, att få kaffebryggaren att starta automatiskt när den första personen kliver upp på morgonen, eller att få övervakningskamerorna att aktiveras när alla har lämnat hushållet. Det enklaste systemet är fjärrstyrt. Med små handkontroller kan man styra fläktar, lampor och element. De är batteridrivna, så man behöver inte vara rädd för någon elinstallation. Om man sätter en sådan fjärrkontroll i hallen kan man lätt släcka alla strömbrytare med bara ett knapptryck när man går hemifrån.

Man kan ta smarta hem flera steg längre. Man kan komplettera fjärrströmbrytare med en controller, så att man kan styra allt från mobiltelefonen. En controller kopplar man till routern, och den gör att man kan styra fjärrströmbrytarna från datorn eller telefonen. Perfekt om man behöver styra hemmet på distans. Med hjälp av en magnetkontakt kan man få push-notiser i mobilen när någon kommer hem eller om garaget öppnas.

Om man har en controller är det lätt att uppgradera hemmet till ett automatiserat hem. Det innebär att man kan styra allt med mobilen eller fjärrkontrollerna, men man gör det sällan. I stället så gör man ett schema för olika händelser i controllern, så utför den de uppgifter du har sagt åt den att göra. Tända lamporna en viss tid,  eller sätta på motorvärmaren till bilen, till exempel. En del controllers kan styra lampor efter solens upp- och nedgång. Man kan komplettera controllern med en termometer, och då kan den sätta på element om det blir för kallt eller en fläkt om det är varmt.

Eftertraktade funktioner

Man kan även helintegrera ett smart hem. Man lägger in ”scener” som styr allt utan att man behöver tänka på det. Man kan ha rörelsedetektorer som känner av om du behöver gå upp på natten, och då ger dig svag belysning från dimmern i hallen och badrummet. Om controllern har en Smarta hem-assisten, till exempel Googles Assistant eller Amazons Alexa, kan man integrera TV:n och styra saker med rösten.

Sådana här saker är väldigt eftertraktade på hyresmarknaden, och värdet på smarta hem ökar. Hemautomatisering ger säkerhet. Lägg till kameror och sensorer för att övervaka säkerheten i din fastighets omkrets, samt för att förhindra eller mildra händelser som kan orsaka strukturella problem, som läckande rör. Säkerhetssystem ger de boende lite lugn och ro och skyddar egendomen från oönskade intrång, men säkerhetsnivån beror på hur omfattande systemet är. En liten lägenhet behöver inte mer än en dörrgivare och en smart säkerhetskamera, medan ett hus kan behöva flera sensorer för att skydda alla ingångar.

Smarta lås är populära också. Det är ett bekvämt sätt att ändra lås mellan hyresgästerna. Det behövs inga fler låssmeder för nya hyresgäster, och det blir aldrig mer förlorade nycklar – bara en snabb ändring av koden. Det ger också extra bekvämlighet när du tillåter entreprenörer in och ut utan att du är där. Om man behöver öppna dörren för fastighetsmäklare eller låta en potentiell hyresgäst se lägenheten när man inte är där, är ett smart lås den bästa metoden.

Hemtekniken som styrs smart kan minska energikostnaderna. Det är ett bra sätt för hyresvärdar att förbättra lönsamheten. Om en hyresvärd kontrollerar uppvärmningen i sina hyresfastigheter kan smarta termostater hjälpa till att minska onödig förbrukning, och låta dig styra temperaturen exakt baserat på användning, vädermönster och tid på dagen. Smarta uppvärmnings- och kylmöjligheter i hemmet är ett stor plus för många som vill hyra ett boende, och man kan locka energimedvetna och kunniga hyresgäster. Tekniken är inte särskilt dyr alls, och energibesparingarna kommer att täcka dessa kostnader med tiden. Dessutom finns möjlighet till billigare försäkring, beroende på vilken teknik som används. Men den största fördelen är ändå att bostäderna kommer att bli mer tilltalande, och man kan ta en högre hyra om bostäderna är effektiva och uppkopplade.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Var med och diskutera inlägget
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


4 + 5 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.