Artikel: Nya regler för spel på nätet 2019

Med bara några månader kvar på året pågår ett febrilt arbete på Lotteriinspektionen i Sverige. Sedan den 1 augusti har licensansökningarna från ett flertal spelsajter kommit in och alla vill hinna få sina spellicenser godkända till årsskiftet då den nya spellagen träder i kraft.

Den nya lagen kommer däremot inte bara att innebära nya regler för spelsajterna som vill vara verksamma på den svenska spelmarknaden, det kommer även att innebära förändringar för spelarna.
Ny spellag
Efter många vändor fram och tillbaka beslutade regeringen i somras om en ny spellag. Den gamla hade gått ur tiden och förlorat sin kraft, samtidigt som Sverige under flera år fått påtryckningar från EU om att avsluta sitt spelmonopol. Den 1 januari kommer den nya lagen att börja gälla och det kommer att innebära en hel del förändringar. Den nu öppna marknaden kommer att stängas och alla som vill vara verksamma på den svenska spelmarknaden måste ansöka om en licens. Utöver det kommer spelsajterna att behöva betala 18 procent i vinstskatt och beläggs med omsorgsplikt.

(”Gaming” (CC BY-SA 2.0) av matsuyuki.)

Konkreta ändringar

För spelaren kommer den nya lagen att medföra vissa förändringar, men inget som kommer att påverka dem negativt. Samtliga ändringar berör nämligen spelarnas spelhälsa och finns till för att motverka ett överdrivet spelande. Efter nyår kommer man att behöva registrera sig och uppge ett maxbelopp för hur mycket man vill spela. Det kommer att finnas avstängningsknappar och man kommer att inte att utsättas för samma aggressiva marknadsföring som i dag. Överlag finns det faktiskt inte många faktorer som kommer att påverka spelarna och eftersom flera spelbolag redan följer dessa regler är det inte ens säkert att de kommer att märkas av alls.
För själva spelen kommer det inte att innebära några förändringar. Det kommer fortsätta att komma ut nya och innovativa spel och mr green co med flera kommer fortsätta att arbeta för att skapa ett större och bättre spelutbud. Den nya spellagen handlar inte om att begränsa spelandet, utan om att göra det bättre.

(”Cards” (CC BY-ND 2.0) av bl0ndeeo2.)

Mer ansvarsfullt spelande

Som inför alla nya ändringar finns det en viss oro. Givetvis har det funnits motståndare till lagändringen men för det mesta har den fått ett positivt bemötande. Etablerade spelbolag har välkomnat ändringen som skapar en rättvis konkurrens på den svenska marknaden. Eftersom många redan har licenser i andra länder innebär ändringen inga överraskande förändringar. Mr Green var ett av spelföretagen som ansökte om licens direkt när ansökan öppnade i augusti och har ställt sig positiva till den ökade vikten som nu läggs på ansvarsfullt spelande. Under de 10 åren som spelbolaget har varit verksamt har detta varit ett av företagets stora arbetsområden och med sitt prediktiva verktyg har kunderna kunnat övervaka sitt spelande på ett bra och enkelt sätt.

Det här blir nu en standard för spel på nätet i Sverige. Även om det kanske kommer att uppstå frågetecken i början tror de allra flesta att det är en ny, och bättre, spelmarknad som öppnar upp sig med det nya året.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Var med och diskutera inlägget
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


5 + 3 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.