Artikel: Därför bör du ge återanvänd elektronik en chans

Lägre kostnader, mindre avfall och samma kvalitet som nytt.

Att köpa återanvänd elektronik kan vara ett smart val både för miljön och plånboken. Och nya rapporter tyder på ett ökat intresse för produkterna.

I en debattartikel som publicerades i Nyteknik i början av 2018 uppmanar företrädare för Svenska Miljöinstitutet, Chalmers, elektronikbranschen och Blocket både individer och organisationer att värdera återanvänt vid inköp av elektronik.

  • Utmaningen att köpa redan använda produkter och återbruka ligger inte enbart hos enskilda konsumenter. Stora företag och offentliga aktörer som kommuner och myndigheter kan driva på utvecklingen. Vid inköp av elektronik går det att ställa krav på att produkterna ska vara återbrukade eller designade för återbruk, skriver debattörerna.

Skillnad mellan återvunnet och begagnat

En stor utmaning i att öka intresset för återvunna elektronikprodukter är att slå hål på gamla myter. Enligt en Sifo-undersökning från 2017 tycker nästan hela Sveriges befolkning att det är viktigt att återvinna elektronik, men det är långt ifrån alla som gör det.

En anledning till diskrepansen mellan attityd och beteende kan vara svårigheten att förstå skillnaden mellan en återvunnen och begagnad produkt.

Begagnad elektronik är teknikprodukter som säljs direkt av en användare. Dessa produkter kommer oftast inte med någon garanti och har heller inte blivit testade eller certifierade.

Återanvänd elektronik däremot säljs vanligtvis av företag med specialkunskap inom teknik, som testar produkterna och ger bra garantier. Ett exempel är Aliter Networks, som säljer IT-system som Cisco Refurbished upp till 90 % billigare än nypris.

En annan skillnad mellan begagnat och återanvänt är skicket som produkterna kommer i. Begagnade produkter säljs ofta i ett sämre skick, utan kartonger och inte sällan med en eller ett par defekter, medan återvända teknikprodukter vanligtvis kommer i samma skick som om de skulle sålts nya.

I tillägg ger de flesta företag som säljer återanvänd elektronik teknisk support vid frågor eller eventuella problem med produkten.

Lösning på växande miljöproblem

Utöver ett billigare pris så menar många att elektronikåteranvändning är en viktig del i en klimatsmart framtid. Bara under det senaste året har röster höjts om vikten av återanvändning av elektronik ur ett miljöperspektiv. Varje år slänger svensken nämligen i genomsnitt 13 kilo elektronik, varav många produkter hade kunnat återanvändas. Många av produkterna innehåller dessutom ämnen som är farliga för miljön.

Sedan oktober 2015 finns en lag på att alla butiker som säljer elektronik även måste ta emot begagnade produkter. Däremot är det många butiker som fortfarande inte känner till lagstiftningen.

Elektronikåteranvändning fick även i början av året en egen dag – CircularElectronicsDay. Dagen äger rum den 24 januari och har som syfte att uppmärksamma återanvändning av IT- och elektronikprodukter. Företrädare för IVL Svenska Miljöinstitutet, Chalmers, elektronikbranschen och Blocket, som står bakom dagen, ger tre enkla tips för att återbruka elektronik.

”När du ska köpa elektronik, undersök om produkten du behöver finns begagnad eller om det finns hållbarhetscertifierade produkter. Sälj din gamla elektronik så att den får ett andra liv, och se till att radera gammal data. Om du inte vill sälja, lämna dina gamla produkter till en återvinningsstation eller större elektronikbutik. Låt dem inte ligga i hemma i byrålådan”, skriver företrädarna i ett pressmeddelande.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Var med och diskutera inlägget
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


9 + 2 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.