Artikel: Billiga däck vs, märkesdäck

Däckmarknaden är idag bredare än någonsin både när det gäller antal tillverkare och antal försäljare. Framförallt har det dykt upp många lågprisalternativ från tillverkare i Asien.

Hur står sig då dessa billiga däck mot märkesdäck, det vill säga däck från kända och etablerade tillverkare? Särskilt för dig som har en belastad privatekonomi kan det kännas attraktivt att köpa billigaste möjliga alternativ av vinter- eller sommardäck. Men naturligtvis vill inte heller andra betala mer än nödvändigt för god kvalitet och många frågar sig om det är värt att betala för märkesdäck eller om billiga däck egentligen håller samma kvalitet.

  1. Utgå från säkerhet

Som ett minimum vill du ha däck som hjälper dig att köra säkert under de vägförhållanden som du vanligtvis kör på beroende på vilken slags bilförare du är och vad för slags bil du har. Börja gärna din jakt på nya vinter- eller sommardäck genom att läsa alla de tester som varje års görs av svenska motortidningar och branschorganisationer. Läs också recensioner på nätet från privatpersoner eller ring en lokal däckhandlare och fråga efter rekommendationer. (Du behöver inte känna skyldighet att köpa av en viss däckhandlare bara för att de gett dig information.)

  1. Däckens livslängd

En viktig faktor att tänka på är däckens livslängd när du vill jämföra billigare däck med märkesdäck. Olika tillverkare satsar på olika egenskaper för att kunna konkurrera i olika marknadssegment. Ett lågt pris kan vara ett lätt sätt att locka till sig kunder som inte orkar tänka längre än vad plånboken klarar av. Ett märkesdäck kanske i slutänden faktiskt är billigare än ett billigt däck om det håller betydligt längre. Hur länge du kan köra på ett däck bygger på många olika faktorer som hastighet, hur noga du är med att se till att ha rätt lufttryck i däcken, körstil, yttre förhållanden och vägens skick. Kör du aggressivt, mycket i stadstrafik och på dåligt underhållna vägar håller dina däck naturligtvis inte lika länge som för den som i makligt tempo mest glider omkring på en nyligen asfalterad motorväg.

  1. Varning angående billiga däck

Precis som med andra produkter bör man också när det gäller däck vara misstänksam mot de allra billigaste priserna särskilt om de ligger långt lägre än genomsnittliga priser. Hittar man sådana på den svenska marknaden handlar det tyvärr ofta om däck som inte alls är gjorda för svenska förhållanden. De kan vara gjorda för de asiatiska eller centraleuropeiska marknaderna vilket nödvändigtvis inte betyder att det är ett dåligt däck i sig men att det är uppbyggt på ett annat sätt med andra mönster och gummiblandningar än vad som krävs för våra nordiska förhållanden. Så även om detta är ett däck som har acceptabel prestanda för den marknad den är gjord för kan det vara rent av farligt att köra på i Sverige. Som ett minimum bör du alltså se till att det däck du köper har E-märkning. E-märkningen innebär att däcket uppfyller de krav som gäller inom EU.

  1. Varning angående märkesdäck

Det tar lång tid och mycket pengar att bygga upp ett varumärke som konsumenter känner sig trygga med. Alla dessa pengar läggs inte ner på forskning och på att förbättra produkten utan stor del går till marknadsföring. Annonsering, sponsringar, events m.m. är det i slutänden du som konsument som får bära kostnaden för genom höjda priser.

  1. Sammanfattning

Det finns alltså tyvärr inget enkelt och entydigt svar på frågan hur billiga däck står sig mot märkesdäck utan det beror främst på dina personliga behov och önskemål. Det finns billiga däck som står sig mycket bra mot märkesdäck, det finns billiga däck som inte bör förekomma på den svenska marknaden och det finns märkesdäck som inte håller den överlägsna kvalitet som tillverkaren vanligtvis erbjuder. Den breddade marknaden är både på gott och ont för konsumenten. Det krävs idag mer forskning än tidigare innan du bestämmer dig för vad som är bäst för dig. Å andra sidan har fler antal försäljare (främst online) medfört att priserna, oavsett om du väljer ett billigt däck eller ett märkesdäck, generellt har blivit lägre så sammanfattningsvis tillhör dagens marknad den informerade konsumenten.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Var med och diskutera inlägget
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


1 + 6 =


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.